<i>Gerard</i><i>van Duinen</i>
  • 2022 Gerard van Duinen 0

Gerardvan Duinen

Verkrijgbare CD's


Gerard maakte verschillende CD's waarvan er een aantal nog verkrijgbaar zijn. Sencillo met orquesta típica Mala Pinta (2016) en The World Needs Tango met Walton/van Duinen (2012) vind je op www.tangocd.nl

Stacks Image 27
Stacks Image 25

WALTON/VAN DUINEN

The world needs tango


Mirek Walton (gitaar) en Gerard van Duinen (bandoneon) bundelen hun krachten in een vurig tangoduo: energiek, nieuwsgierig en innovatief. Energiek omdat ze tijdens hun concerten op het scherp van de snede improviseren. Nieuwsgierig omdat ze elkaar uitdagen tango te maken die niemand nog gehoord heeft. En innovatief omdat zij de ongeschreven wetten van de tango overtreden met hun composities en nieuwe invalshoeken.

Inmiddels spelen Mirek en Gerard al bijna tien jaar samen. Voor tangodansers, kleine en grote concerten en op events. Tango is een spel tussen ritmische kracht en lyrische expressie. Tango beweegt je: soms op de dansvloer, soms in je stoel en soms in de emotie.

Walton/van Duinen zoekt altijd de interactie met het publiek. Zo ontstaat er bij elk optreden iets moois, iets eigens in het moment.

Mirek en Gerard werken graag samen met andere muzikanten, zoals de Argentijnse zanger Guillermo Rozenthuler, bassist Alexander Vocking en houtblazers Christof May en Henri de Vries.

Meer op www.waltonvanduinen.com

FADANGO

Zet je hoofd stil en open je hart


Met ontroerende en opzwepende muziek zullen vier temperamentvolle musici je verleiden met hartverwarmende klanken, boordevol passie.
Bij Fadango is het vertrekpunt de Portugese fado, die op eigenzinnige wijze samenvloeit met de Argentijnse tango en andere stijlen. Juist deze grensoverschrijdende interpretatie maakt Fadango bijzonder rijk. In prachtige teksten en composities bezingt Jeannine Geerts de pieken en dalen van het leven.

De musici die haar omringen behoren tot de top binnen het genre en begeleiden Jeannine op hun muzikale reis die de ziel raakt en de zon laat schijnen. Kijk op www.fadango.nl.

Jeannine Geerts - zang
Mirek Walton - gitaar
Suze Stiphout - contrabas
Gerard van Duinen - bandoneon

OT MALA PINTA

Nieuwe dansbare tango


In 2015 begon ik een met het realiseren van een droom: een groot tango-orkest waarmee ik mijn eigen composities speel. Met tien muzikanten is Orquesta Típica Mala Pinta het grootste professionele tango-orkest in Nederland.

Na een succesvolle crowdfunding speelde Mala Pinta in oktober 2015 een aantal concerten. In De Toonzaal in Den Bosch namen we, deels live, de cd SENCILLO op. Een plaat waar ik erg trots op ben! In januari 2016 presenteerden we de plaat in RASA in Utrecht. Meer over het orkest vind je op malapinta.nl.

De cd SENCILLO staat op Spotify, Apple Music en andere streaming diensten. Je kunt de cd - met prachtig artwork van Marjolijn Buiten - bij mij bestellen via tangocd.nl.

Bandoneon: Gerard van Duinen, Martin de Ruiter, Matías Pedrana
Viool: Ingeborg Cneut, Ruzana Tsymbalova, Sophie de Rijk
Viola: Anna Smith
Cello: Jan Willem Troost
Piano: Ivo de Greef
Contrabas: Alex Vocking

SOLIST

Bandoneon solo in groter verband


Als solist word ik vaak gevraagd voor bijzondere projecten. Zo speel ik met enige regelmaat stukken als Adios Nonino en Oblivion met fanfare of harmonieorkesten, vaak in Limburg. In december 2017 speelde ik in de Stadsgehoorzaal in Leiden het bandoneonconcert van Astor Piazzolla met het Toonkunstorkest Leiden onder leiding van Jeppe Moulijn.

De Misa a Buenos Aires van Martin Palmeri voerde ik uit met het Cantatekoor Wageningen, en met het Concertkoor Rijswijk in november 2019. De bandoneonpartij van Kurt Weills Kleine Dreigroschenmusik speelde ik ooit met het Gelders Orkest.

Ik sta zeer open voor mogelijkheden om de bandoneon in niet-tango setting te laten horen. Zo deed ik mee aan een concert met Martin Fondse in het BIM-huis, en speelde ik free jazz op het The Hague Jazz Festival.

Op de eerste Nederlandse 'neo-tango' CD Finalmente speelde ik een aantal partijen in, en ook speel ik mee op een nummer van de debuutCD van Jeanine Beens. Bij Haagse muzikanten zoals blueslegende Nicko Christiansen of Smutfish-gitarist Dick Zuilhof heb ik gastoptredens gedaan, bijvoorbeeld in de legendarische strandtent De Fuut.

MALA PINTA KWARTET

Van 2003 tot 2009 heb ik intensief opgetreden met het kwartet Mala Pinta. De groep maakte in die tijd een enorme ontwikkeling door, en speelde zowel zeer dansbare tango als meer complexe concertante stukken. Ik arrangeerde een groot deel van het repertoire. De groep trad door heel Europa op, vaak op festivals. Mala Pinta maakte drie cd's.


Mala Pinta ontstond in 2003 toen de kwartetleden studeerden aan het conservatorium van Rotterdam. Ivo de Greef (piano) en Caroline Pearsall (viool) verhuisden naar Parijs en brachten de groep in contact met Juan José Mosalini en Alejandro Schwarz. Alejandro schreef later het schitterende Brumas Porteñas voor de cd Travesia. Contrabassist Arjen Leendertz verliet de groep in 2007 en werd vervangen door de Argentijnse Parijzenaar Leo Teruggi.

Aanvankelijk speelde Mala Pinta voornamelijk in de tango-danswereld in Nederland, maar de groep werd al snel ook in het buitenland bekend. Zo volgden optredens en concerten in Parijs, Londen, Edinburgh, Basel, Antwerpen en Stockholm. We werkten samen met verschillende vocalisten, zoals Maria José Ortiz en Guillermo Rozenthuler.
In 2009 besloot de groep te stoppen omdat de drukke bezigheden van de verschillende leden verdere creatieve ontwikkelingen blokkeerden.
Sin Lagrimas (2007)
met Guillermo Rozenthuler
Cristal (2007)
met Guillermo Rozenthuler
Brumas Porteñas (2006)
Alejandro Schwartz
Ventarron (2006)
met Maria Jose Ortíz

LA TABU

Tango like you never heard before


Van 2011 tot en met 2016 bestond La Tabú, een kwartet dat tijdens concerten uitsluitend geïmproviseerde muziek speelde. We speelden alleen op milonga's voor tangodansers. Die waren soms verbaasd over de richting die een stuk op kon gaan, maar ook geïnspireerd door de energie die tijdens de concerten vrijkwam.

La Tabú was een initiatief van Tjerk van der Ham (piano, vibrandoneon, beats) en Gerard van Duinen (bandoneón). Beiden ervaren muzikanten, beiden al jarenlang tangodansers. Tijdens een van de Taboe Tango kampen in 2011 verzorgden ze met verschillende muzikanten elke avond live muziek voor zo'n 200 dansers. Met Tessa Zoutendijk op viool en Harmjan Roeles richtten ze La Tabú op.

Enkele concerten zijn live opgenomen, en uitgebracht op Bandcamp. La Tabú is inmiddels opgeheven maar haar muziek wordt nog veel gebruikt in videoproducties. De Milonga de San Nicolas wordt elk jaar in december weer op danssalons gedraaid.

BIOGRAFIE

Gerard van Duinen is een veelzijdig muzikant. Als bandoneonist speelt hij vooral Argentijnse tango, maar maakt hij ook uitstapjes naar pop, jazz en zelfs fado. Hij is een veelgevraagd arrangeur, en componist, gespecialiseerd in tango. Als dirigent en coach is hij populair bij amateurgezelschappen. Zijn nieuwste project is een soloprogramma waarbij hij Nederlandse luisterliederen aan de piano zingt.

Als bandoneonist treedt hij op met verschillende groepen. Samen met gitarist Mirek Walton vormt hij het duo Walton/van Duinen, dat voornamelijk eigen werk speelt. Hij speelt samen met Mirek ook met zangeres Jeannine Geerts in Fadango, waar Portugese fado en Argentijnse tango elkaar ontmoeten.
In 2015 richtte hij het orquesta típica Mala Pinta op - een voltallig tango-orkest in de geest van de jaren '40 en '50: drie bandoneons, vijf strijkers, piano en contrabas. In 2016 bracht hij de cd SENCILLO uit, met nieuwe dansbare tango. De naam Mala Pinta refereert aan het kwartet waarmee Gerard tussen 2004 en 2009 onder meer in Parijs, Londen, Bern en Stockholm speelde.
Hij was mede-oprichter van La Tabú, een tangokwartet dat geen arrangementen speelde maar uitsluitend improviseerde. Hoewel deze groep al enige tijd gestopt is worden hun opnamen nog regelmatig in documentaires en films gebruikt.

Gerard wordt met enige regelmaat gevraagd als solist bij fanfare, harmonie, orkest en koor. Zijn nieuwste project heeft niets met tango te maken: in het programma Dit is zo mooi! zingt hij de beste Nederlandstalige luisterliederen.

Gerard is een veelgevraagd docent die zijn enthousiasme voor Argentijnse tango op unieke wijze kan overbrengen. Hij is de vaste dirigent van een aantal tango-orkesten, en coacht verschillende kleinere groepen. De workshops die hij gaf voor bijvoorbeeld Buitenkunst, Huismuziek en het Concertgebouw zijn populair en leidden soms tot het ontstaan van nieuwe ensembles. Hij geeft daarnaast privélessen bandoneon en arrangement.

Gerard studeerde compositie bij Gustavo Beytelmann en Richard Ayers. Hij specialiseerde zich in het arrangeren van Argentijnse tango bij Alejandro Schwarz en Julián Peralta. De grote hoeveelheid orkestarrangementen die hij de afgelopen jaren schreef maakt hem waarschijnlijk de meest ervaren arrangeur van Nederland.

Hij componeerde verschillende nieuwe tango's, soms samen met gitarist Mirek Walton. In 2010 won hij de Tango Music Award voor zijn tango La Maca. Zijn werk is vastgelegd op de cd's THE WORLD NEEDS TANGO (2012, met Walton/van Duinen) en SENCILLO (2016, Orquesta Típica Mala Pinta).

(deze tekst kun je ook downloaden)

DIT IS ZO MOOI

De mooiste luisterliedjes


Fietstassen, huiselijk geweld, failliet gaan of oud zijn: Gerard van Duinen zingt de beste Nederlandse luisterliedjes, en die gaan niet alleen maar over de liefde. Het zijn liedjes die kunnen ontroeren, die pijnlijk zijn, of juist vermakelijk. Verrassend en intens. Er bestaan meer geweldige Nederlandse liedjes dan je denkt. Maarten van Roozendaal, Shaffy, Theo Nijland en Cornelis Vreeswijk schreven ze, maar ook Spinvis of Thé Lau.

Gerard van Duinen slaat met dit programma een nieuwe weg in als zanger en pianist. Als bandoneonspeler speelde hij de afgelopen twintig jaar Argentijnse tango, en de expressieve passie van de tango hoor je terug in zijn zang. Met on-Nederlandse intensiteit werpt hij nieuw licht op bekende en onbekende luisterliedjes, eigenwijs en met een krachtige ritmiek.

Meer over dit project op www.gerardvanduinen.nl
Red mij niet
(Maarten van Roozendaal)
Laat maar
(Theo Nijland)