<i>Gerard</i><i>van Duinen</i>
  • 2022 Gerard van Duinen 0

Gerardvan Duinen

In de Argentijnse tango heeft het arrangement sinds de jaren '30 een belangrijke rol gespeeld. De leiders van de orquestas típicas (grote tango-orkesten) hadden voortdurend bewerkingen nodig van bestaande en nieuwe tangos. Befaamde arrangeurs zoals Argentino Galván, Ismael Spitalnik of Hector Stamponi schreven in hoog tempo voor verschillende orkesten. Zelfs Astor Piazzolla verdiende in de jaren '60 zijn brood met arrangementen voor de orkesten van Aníbal Troilo en José Basso.

Van al dat materiaal is heel weinig bewaard gebleven, en originele partituren uit de gouden tijd van de tango zijn nauwelijks beschikbaar. Het is dan ook heel gebruikelijk om de opnamen van de orkesten uit de jaren '30, '40 en '50 te transcriberen, dat wil zeggen op basis van de geluidsopnamen de originele partijen te reconstrueren. Het kost de nodige tijd om zo'n transcriptie uit te voeren.

Ik heb me gespecialiseerd in het arrangeren voor tangogroepen. Naast het noteren van de juiste noten ben ik heel precies in het opschrijven van de articulatie en fraseringen, de ritmes en de dynamiek - zaken die in Argentinië meestal niet worden genoteerd. Die precisie maakt het spelen van authentieke tangostijlen voor (amateur)musici veel toegankelijker. Mijn partituren bevatten een degelijke streekvoering voor de strijkerssectie, een overzichtelijke opzet van de partijen en uiteraard getransponeerde partijen voor eventuele houtblazers.

COMPONIST

In 2002 componeerde ik mijn eerste tango EL SORDO, naar aanleiding van een analyse van een sonate van Beethoven in de lessen van Gustavo Beytelmann. Ik nam het nummer op met het toenmalige kwartet Mala Pinta, en speel het nog regelmatig in verschillende bezettingen.

In 2009 begon ik met gitarist Mirek Walton het duo Walton/van Duinen met als missie nieuwe dansbare tango te maken. We hebben - samen en apart - een flinke hoeveelheid nieuwe nummers gemaakt. De zestien tracks van onze cd THE WORLD NEEDS TANGO (2012) zijn daar een mooie selectie van.

In 2010 won ik met de LA MACA de internationale Tango Music Award. In 2015 begon ik een crowdfunding om mijn muziek op te nemen met een professioneel orquesta típica. Het resultaat, de cd SENCILLO werd in oktober 2015 (live) opgenomen met het tienmans orkest Mala Pinta, en werd in januari 2016 gepresenteerd in wereldmuziektheater RASA in Utrecht. De partituren van deze dertien stukken kun je op mijn site downloaden.

Inmiddels heb ik een twintigtal tangos, walsen en milonga's geschreven, en daarnaast een aantal nummers samen met Mirek. Sommige stukken zijn in opdracht voor een specifiek ensemble gemaakt. Veel van mijn stukken staan op het repertoire van Nederlandse (amateur) tangogroepen. Tracks van THE WORLD NEEDS TANGO en SENCILLO worden door veel tangodj's gebruikt.
Hieronder staat een selectie van de arrangementen die ik de afgelopen jaren in opdracht schreef. De meeste arrangementen zijn voor orquesta típica, soms uitgebreid met houtblazers. De partituren van een aantal van mijn eigen composities kun je downloaden (D).