Ervaren arrangeur

Gerard is een ervaren arrangeur, gespecialiseerd in het schrijven voor het Orquesta Típica. In de Argentijnse tango heeft het arrangement sinds de jaren '30 een belangrijke rol gespeeld. Befaamde arrangeurs zoals Argentino Galván, Ismael Spitalnik of Hector Stamponi schreven in hoog tempo voor verschillende orkesten, in de gewenste stijlen. Zelfs Astor Piazzolla verdiende in de jaren '60 zijn brood met arrangementen voor de orkesten van Aníbal Troilo en José Basso.

Sinds 2005 schreef Gerard honderden arrangementen en transcripties voor de groepen waar hij in speelde en de orkesten die hij dirigeerde. Naast het noteren van de juiste noten is hij heel precies in het opschrijven van de articulatie en fraseringen, de ritmes en de dynamiek - zaken die in Argentinië meestal niet worden genoteerd. Die precisie maakt het spelen van authentieke tangostijlen voor (amateur)musici veel toegankelijker. Zijn partituren bevatten een degelijke streekvoering voor de strijkerssectie, een overzichtelijke opzet van de partijen en uiteraard getransponeerde partijen voor eventuele houtblazers.
Arrangement Gerard van Duinen
Transcriptie Gerard van Duinen

Componist

Sinds Gerard in 2002 zijn eerste tango El Sordo schreef componeerde hij enkele tientallen tango's, milonga's en tangowalsen. Met gitarist Mirek Walton maakte hij sinds 2009 nieuwe dansbare tango's, waarvan er veel te vinden zijn op de albums The World Needs Tango (2012) en More Tango (2022). Met zijn Orquesta Típica Mala Pinta nam hij in 2015 13 eigen stukken op voor het album Sencillo, waaronder de tango La Maca waarvoor hij in 2010 de Tango Music Award ontving.

Op dit moment werkt hij aan het opnemen van nieuw repertoire voor tango-orkest dat hij in 2023 in Buenos Aires schreef. Daarnaast maakt hij de muziek voor de nieuwe documentaire De Afspraak van Paul van der Stap.
Compositie Gerard van Duinen
Compositie Gerard van Duinen en Mirek Walton